historiek bestuursleden statuten lidmaatschap links contact

WELKOM

op de website van de vzw Maatschappij voor Geschiedenis en Oudheidkunde te Gent

 

Deze vereniging werd opgericht in 1893 om zich te wijden aan /de studie der geschied- en oudheid­kundige vraagstukken, die de stad Gent en Vlaanderen betreffen/. Vandaag heeft de vzw MGOG een verbindingsfunctie tussen de academische wereld, de Gentse erfgoedsector en het grote publiek. Ze organiseert namelijk activiteiten en publiceert een tijdschrift en boeken over zowel de (kunst)historische, archeologische als oudheidkundige aspecten van de Gentse geschiedenis.

 

De vzw leunt nauw aan bij culturele en academische instellingen in Gent die met het verleden van de stad begaan zijn, zoals de Universiteit Gent, het Stadsarchief, het STAM (Stadsmuseum Gent) en de Dienst Stadsarcheologie.

 

Verder is de vzw actief lid van het Oostvlaams Verbond van de Kringen voor geschiedenis en onderneemt ze gemeenschappelijke initiatieven met haar Brugse zustervereniging, het Genootschap voor Geschiedenis van Brugge (zoals de publicatie van een reeks monografieën over de geschiedenis van Vlaanderen). De MGOG wordt ondersteund door de provincie Oost-Vlaanderen en de Vlaamse Overheid.

   Publicaties  
  handelingen  
  verhandelingen  
  monografieŽn  
  redactieregels  
  inhoudstafel HMGOG  
  Activiteiten  
  voor leden van de MGOG  
  Fonds  
  voor Geschiedenis en Oudheidkunde te Gent  
  Oproep Prijs van het Gentse Historische Onderzoek  
  Bibliografie  
  van de geschiedenis van gent  
  Nieuws  
  over evenementen, prijzen, publicaties...